söndag 3 april 2011

Kulturgärning


”Mary Fisher bor i ett högt fyrtorn, alldeles vid havet. Hon skriver en hel massa om kärlekens väsen. Hon ljuger.”
Den här inledningsmeningen ger mig fortfarande rysningar. För när det kommer till böcker i genren "kvinnor som hämnas" finns det inget som slår ”En hondjävuls liv och lustar” av Fay Weldon.

Det började med en tv-serie. Inte den buskisartade filmen med Rosanne Barr och Meryl Streep, utan den brittiska miniserien från 1986. Jag satt uppslukad framför tv:n och tittade med mamma, fascinerad av historien om den fula och klumpiga – men ack så lojala – Ruth vars man bedrar henne med den eteriska författarinnan Mary Fisher. Men Ruth är inte en kvinna som låter sig stillatigande trampas på. Hon sätter eld på familjens hus och därefter inleds en hämndaktion som inte går av för hackor.

Jag älskar den här boken och kan inte minnas hur många gånger jag läst den. Under en period läste jag om den varje gång jag var sjuk och jag är helt övertygad om att den påskyndade tillfrisknandet. Mitt eget exemplar är ett gammalt utslitet bokrea-fynd och boken har länge varit svår att få tag i på svenska. Därför är det inte mindre än en kulturgärning när Massolit förlag nu fattat det utmärkta beslutet att ge ut den på nytt. Med finfint omslag dessutom. Det är bara att tacka och ta emot. Och läsa om.

Samtidigt ger de ut Fay Weldons självbiografi. Känns som att det borde finnas ett och annat värt att läsa där också.


Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar