onsdag 11 maj 2011

Svenska vårnyheter



Den autistiske sjuttonåringen Johannes bor utanför ett litet samhälle i norra Västerbottens inland. Föräldrarna älskar sin son men sörjer förtvivlat att han inte är som andra. De ser det goda i honom medan omvärlden bara ser hans fel. Till slut puttas Johannes alldeles för långt över gränsen av sina jämnåriga. Kvar står vi med frågor om skuld och ansvar, om vem som har Johannes öde i sina händer. Svaren är aldrig enkla.

Bland de starkaste debuter jag läst under senare år. En familjetragedi, berättad växlande mellan pappan, mamman och den autistiske sonen. Efter 50 sidor satt jag med tårarna rinnande. Gripande.


Samlade svenska kulter - Anders Fager

"Samlade svenska kulter" är ett antal berättelser som alla är pusselbitar i en stor helhet. De väver en berättelse från en värld som är både skrämmande, bisarr och obehagligt lik den verklighet vi känner som vår egen. Anders Fager skriver med en penna som söker det skräckinjagande och som frilägger det dolda och lyckas med obönhörlig skärpa tydliggöra det redan verkliga.

Jag är helt förlorad i Fagers värld av uråldriga gudar, bisarra fiskmänniskor, senila ockultister och avgudadyrkande tonåringar.

Vad som på ytan först verkar vara en samling fantastiska skräcknoveller börjar efterhand knytas samman och vecklas ihop till en slags helhet. Det här ekar av Lovecraft, Clive Barker, Neil Gaiman och visst, lite Ajvide kan man säkert hitta om man letar… Magisk realism. Det är rysligt, roligt, burleskt och alldeles, alldeles underbart!



De Ickesynliga – Fredrik Härén 

Precis som vissa hemligheter måste förbli hemliga måste vissa berättelser berättas. Det är dags för historien om de ickesynliga: "Det finns en okänd människoart som lever mitt ibland oss. Människor av kött och blod, precis som vi, men de har snövit hud och vitt hår och deras cellstruktur gör att ljuset bryts mot deras kroppar, och därför kan våra ögon inte se dem. Men vi kan märka dem ibland, när de råkar komma för nära oss. Känslan av att det finns någon annan i rummet, trots att vi vet att vi är ensamma."

Meh. En rätt torftig fantasyhistoria om en ras icke synliga blekfisar som lever parallellt med människan. Ointressanta karaktärer och en spänning som uteblir helt (en bra redaktör borde tagit tag i dramaturgin här). Förnumstig och pekpinnig prosa som knappast kommer göra någon glad. Plus för snyggt omslag. Minus för innehållet.



Den onödige mannen – Erik Helmersson

När Peters dotter sextrakasseras på simhallen faller hans redan bräckliga medelklassliv samman. För första gången känner han sig maktlös, omgiven av våldsmän, oförmögen att försvara sig själv och sina älskade. Peter strävar efter att göra det rätta, visa civilkurage och vara en god samhällsmedborgare som står upp för det han tror på. Men trots sin trygga medelklasstillvaro har han sakta men säkert börjat fyllas av ett farligt ursinne.

En riktigt intressant roman om en medelsvenssonsk familjefar som inte vågar försvara sin dotter när hon trakasseras av young punks i simhallen. Utvecklas sedan till ett rätt gripande familjedrama med en Falling Downsk twist när huvudpersonens börjar säga ifrån (eller egentligen inte Falling Downsk alls eftersom han i filmen var psyksjuk från början ju så ignorera den kommentaren.) och visa civilkurage i vardagen.

Trist nog dras betyget ner av ett tvärt slut som får boken att kännas ofärdig. Synd på så rara ärtor.



Djurvänner – Anton Marklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar