torsdag 7 juni 2012

Neil Gaiman – "Amerikanska gudar"


 Det gladde mitt nördhjärta när Yukiko Duke gav 5 av 5 i betyg åt nyutgåvan Neil Gaimans Amerikanska gudar i SVT härom veckan (titta här!). Själv läste jag den för tio år sedan och har prackat den på kunder/vänner/random-människor-på-gatan ända sedan dess!

”När Shadows fru dör i en bilolycka får han lämna fängelset för att delta i begravningen. På flyget hem stöter han på den mystiske mr Wednesday, som så småningom visar sig vara en gammal gud, på jakt efter sina kollegor. Snart kommer nämligen det stora slaget mellan de gamla gudarna och de nya att utkämpas, och Wednesday behöver Shadows hjälp.”

Bokens centrala tema är att gudar och andra mytologiska entiteter existerar endast för att vi tror på dem. När människors tro upphör försvinner också de. Motvilligt naturligtvis….

Eller som Neil säger själv: “It's an America with strange mythic depths. I see it as a distorting mirror; a book of danger and secrets, of romance and magic. It's about the soul of America, really. What people brought to America; what found them when they came; and the things that lie sleeping beneath it all.”

Amerikanska gudar är kanske Gaimans största stund som romanförfattare. Även om andra böcker i hans kappsäck också är fantastiskt bra, Coraline, Kyrkogårdsboken & Neverwhere särskilt, så är ingen av dem lika helgjuten som den här. Eller jo, Good Omens är det naturligtvis (en av mina tre berömda Tio-poängare of all time) men den skrev han ju tillsammans med lika briljante Terry Pratchett, så där kan han ju inte få allt kredd själv….

Dock är Gaimans mästarprov, hans Magnum Opus, fortfarande The Sandman. Den fullkomligt sanslöst nyskapande och genreförändrande serietidning som han skrev 1989-1996. Jag vet inte hur många gånger jag läst om den från pärm till pärm (75 nr + några specialare och spin-offs).

Den var en av få serier (eller Grafiska Romaner som man så fint kan säga om man liksom vill göra fullkomligt klart att det inte är Knasen eller Fantomen man yrar om..) som tog sig in på Entertainment Weeklys 100 bästa böcker-lista (83-08). Har du inte läst den ännu är jag mycket avundsjuk på att du har det framför dig….

Gaiman har vunnit tonvis med fina litteraturpriser. Bara för Amerikanska gudar har han fått: Hugo Award för bästa SF/Fantasyroman, Bram Stoker Award för bästa Skräckroman, Nebula Award för bästa roman.

Och så har han tilldelats det finaste pris som en författare kan få överhuvudtaget.

En gästroll som sig själv i The Simpsons!




Dröm sött,

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar