måndag 17 december 2012

Evas Tio-i-Topp!

Dags för ännu en av våra bloggare att summera 2012. Här är det bästa året bjöd på enligt Eva:

1. Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Roman eller ej - årets bästa är den i vilket fall, Göran Rosenbergs bok om pappan. Så gripande, så starkt och så oerhört sorgligt. Fadern överlever mot alla odds resan mellan koncentrationslägren - men inte det nya livet i Sverige. Hur ofta tänker vi på hur svårt det kan vara att bygga upp sin tillvaro i ett nytt land, även om den materiella tryggheten finns?

2. Julie Orringer: Den osynliga bron
En debutroman med känsla av Tolstojs Krig och fred. Den unga författarinnan skildrar sina ungerska farföräldrars liv i Paris och i Budapest. De möts under 1930-talet, då antisemitismen börjar yttra sig, och romanen fortsätter genom världskriget. Om Ungerns roll i kriget visste jag mycket litet, och här lever jag mig genom det med familjen Lévi. Det är romantiskt, vackert, förfärligt, fult - men mitt i allt finns också medmänsklighet och en obändig vilja att överleva. Romanen är inte den mest välskrivna jag läst - men en av dem som berört mig mest.

3. Douglas Kennedy: Ögonblicket
Mina kollegor i bokhandeln har skrattat bakom min rygg. Men jag kan inte hjälpa det - jag försöker hela tiden sälja på kunderna Ögonblicket. Douglas Kennedy har skrivit den ultimata romanen: En fantastisk kärlekshistoria, en thriller som kallt stål i ryggen och en maximal känsla av staden Berlin. Muren är kvar, människor lider fortfarande av delningens trauma, övervakning och misstankar. Och mitt i detta spirar den vackraste kärlek.




4.Håkan Nesser: Styckerskan från Lilla Burma
Han är tillbaka i bästa form, Håkan Nesser, efter bottennappet med Himmel över London. Nya kriminalromanen rör sig liksom tidigare i gränslandet mellan deckare och roman. Med sin oefterhärmliga vokabulär berättar Håkan Nesser om kvinnan som dömts för att ha styckat sin gubbe en smula, för att sedan gräva ner delarna i skogen runt gården. Hon dyker upp i ett cold case som hamnar på kommissarie Barbarottis bord. Nesser ger läsaren en hel del att fundera på kring brott och straff, efter en upplösning som känns i hjärtat.

5. Björn Hellkvist: Shaking Generation
Han är den oerhört ambitiöse killen som trodde att allt var möjligt - bara han kämpade hårdare. Plötsligt sviker kroppen. Rögletränaren har fått sjukdomen Parkinson - mitt i livet. Karriären får ett abrupt slut, och hur ska det gå med familjelivet? Björn Hellkvist vände krisen till ett nytt projekt - en forskningsfond för Parkinsons sjukdom. Han skrev en naken skildring av hur han själv upplevde att drabbas, och skänker pengar från varje exemplar till forskningen. Boken handlar också om ledarskap och hockey - men jag blev främst berörd av den modiga öppenheten kring att drabbas av en svår sjukdom.

6, Mo Yan: Vitlöksballaderna
Först känns det som alldeles för mycket av allt elände - fattigdom, grymhet, förtryck, omänsklighet. Men så småningom kommer jag att uppskatta och nästan skratta åt Nobelpristagarens skildring av livet på landet i Kina. Det känns som Kafka, som satir - men tydligen har det en verklighetsbakgrund. Det fanns ett vitlöksuppror under 1980-talet, då bönderna mer eller mindre tvingades att odla vitlök. Ruttnade fält blev följden av överproduktionen, naturligtvis.
Det är en svidande vidräkning med centralstyret och samvetslösa pampar, med ett system som tvingar fram det sämsta i människor. Inte är Mo Yan okritisk kommunist - läs själva!




7. Kepler: Sandmannen
En riktig bladvändare är helt underbart. Paret Anhdoril har lyckats igen i Sandmannen, som är en gastkramande cocktail av kidnappningar, psykopatmördare och polisarbete. Sätt av sex, sju timmar, se till att inte bli störd, njut!

8. Peter Ames Carlin: Bruce
Den perfekta uppvärmningen inför sommarens konserter med Bossen! Journalisten Peter Ames Carlin har kommit Bruce Springsteen in på livet. Här får vi veta det mesta - varför det finns mörka stråk i musiken, varför Bruce motvilligt kom att kallas "the boss", hur det klickade omedelbart med Clarence Clemons - och mycket mer. Roligt skrivet och ändå inte en okritisk hyllning. Måste-läsning för alla oss Bruce-addicts!

9. Nina Ulmaja: ABC å allt om D
En fantasifull, färgstark, fullspäckad familjebok om människans viktigaste uppfinning: Alfabetet.
Formgivaren Nina Ulmaja började med att försöka svara på sina barns frågor - och skrev sedan en Augustvinnande barnbok. En urkul bok att ha liggande framme. Nyfikna i alla åldrar kan botanisera bland roliga ord och teckningar, hieroglyfer, teckenspråk, morse, blindskrift, romerska siffror och mycket mer.

10. Emmy Abrahamson: Only väg is upp En bra ungdomsroman ska kunna läsas av alla. Och Emmy Abrahamsons roman om Filippa känns uppfriskande bland mycket annat tungt. Här är det tjejen som åker till London för att söka lyckan. Som vanligt motsvarar inte verkligheten förväntningarna: Lägenheten är en madrass på golvet, hyresvärdar och chefer är elaka, killar opålitliga. Men Filippa lär sig av erfarenheter, tar sig fram och lyckas faktiskt förverkliga sin dröm. Emmy Abrahamson har själv gjort resan, som alltså blivit en utmärkt ungdomsbok. Två delar till ska det bli om Filippa, och jag tänker hänga med!




Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar