fredag 10 januari 2014

Bokhandlarna svarar: Vilken är din läsmålsättning 2014?

Nytt år, nya titlar, nya löften. Hur ser bokhandlarna på sin läsning under det kommande året? Här får ni svaret:

Veronica Wästergård, Växjö: Skriva en läsmålsättning känns lite som att ge ett nyårslöfte, det kommer förmodligen ändå inte att hållas… Men om jag nu ska göra något annorlunda mot föregående år så är det att njuta mer av de böckerna jag läser. 2013 blev ett år där jag läste oerhört intensivt i perioder, 6 böcker på 6 dagar och sen uppehåll ett antal veckor. Varför inte en bok i veckan och eventuellt 2 veckor på de riktigt stora tegelstenarna.
Så mitt mål 2014 är att jag ska läsa sakta och njuta av varje kapitel, ord och bokstav. Precis som jag ska försöka göra med Allt i livet i år.

Eva Killberg, Ängelholm: Läsäventyren väntar
Plötsligt var barnen stora och utflugna. Och nyligen drabbades jag av en stor saknad efter äventyret. Ni vet, läsäventyret i barnböckerna, i böckerna som man stängde in sig med. Läste själv som barn, men också som högläsning för barnen.
Under 2014 har jag bestämt mig för att återvända, att uppleva nya äventyr. Jag ska börja med Törnrosens nyckel av Tone Almhjell, med ett fantastiskt lockande omslag. Sedan beger jag mig till fantasiöarna i Michelle Pavers nya serie Bronsdolken. Här finns redan två delar att hoppa in i. Bara den tecknade Fenfolkets ö får fantasin att skena.
Skräck är lika oemotståndligt i barnböcker som i vuxendeckare. Och eftersom Kristina Ohlsson är min absoluta svenska deckarfavorit kastar jag mig över hennes rysare för unga läsare, Glasbarnen. Den vann dessutom Barnens Romanpris i radio 2013. Undrar vad som egentligen händer i det mystiska huset....


En annan klassiker är Anders Jacobssons nya Skräcken på vinden. Han var en av papporna till Bert, Sune och Håkan Bråkan-böckerna. Men böckerna om den litet känsliga killen Kip Jansson verkar mer spännande än komiska.
Även relationer är ett äventyr i sig. Jag ska absolut läsa den bok min goda vän och bibliotekarie Annika rekommenderat allra varmast: Balladen om en bruten näsa. Boken av Arne Svingen blev utsedd till bästa barnbok i Norge 2012. Den lär handla om en kille som boxas och har det jobbigt hemma - men som helst vill sjunga opera och övar sig i badrummet. Låter otroligt charmigt!
Katarina von Bredow går det inte att hoppa över när det gäller ungas känslor. Efter alla älskade böcker om tonårsdilemman, har hon nu skrivit om mellanstadiet. Ett SMS på avvägar ruckar på alla rollerna i skolan... Det ska bli en trilogi. Mycket lovande!
Och till slut har jag en bekännelse att göra: Senaste Augustpristagaren i barnboksklassen har fortfarande inte blivit läst.... Men härmed lovas bot och bättring: Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson, med illustrationer av Eva Lindström läses inom kort!
Sedan väntar vi bara på föräldrarna som ska läsa för/sätta böckerna i händerna på/ sina halvstora barn. Naturligtvis ska de också få uppleva läsäventyren - så att vi slipper läsa tråkiga siffror om läs(o)kunnighet.


Odette Gross, Helsingborg: Jag har inga läsmålsättningar förutom att läsa det jag vill läsa...


Johan Zillén, Center Syd: Jag instämmer till fullo med vårt nya bokmärke:


Livet är för kort för dåliga böcker. :-)

Susanna Mattsson, Jägersro: Har redan skrivit lite om mina läsmålsättningar här, men kan ju köra en liten resultaträkning:
Läsa minst en (gärna -och en halv) bok i veckan. Resultat hittills: En och drygt en halv bok läst. =Godkänt.
Läsa lika många böcker skrivna av kvinnor som män. Resultat hittills: En bok av en man. Drygt en halv av en kvinna. =Godkänt.
Läsa fler böcker av författare som inte är från Sverige/Storbritannien/USA än förra året. Resultat hittills: Enbart amerikanska författare. =Underkänt.
Läsa minst två Nobelpristagare. Resultat hittills: Inga (men Mo Yans senaste är tunn och fin... Och Richard Ford som jag just har läst känns faktiskt som en kandidat). Det blir dock Underkänt även här. Men året har ju knappt börjat. Jag hyser förtröstan.

1 kommentar: